Pearl Harbor

Pearl Harbor - Honolulu - OahuKaikkihan Pearl Harborin tietävät, tai ainakin ovat nimen kuulleet. Paikasta on tehty elokuvia ja kirjoitettu kappaleita. Useat amerikkalaiset muistelevat 7.12.1941 tapahtumia vieläkin surullisin ja kauhunsekaisin tuntein. Mitä tuon päivänä oikein tapahtui ja miksi? Ja mihin tapahtumat johtivat? Siitä lähdimme ottamaan selvää.

Japani hyökkäsi yllätyshyökkäyksen Pearl Harboriin joulukuussa 1941. Iskun seurauksena Yhdysvallat osallistuivat toiseen maailmansotaan. Syy Japanin hyökkäykseen oli Yhdysvaltojen asettaman kauppasaarto (etenkin öljy) Japania kohtaan. Koska Japani kävi sotaa, kauppasaarto uhkasi lamauttaa koko sen sotakoneiston. Niinpä Japani koki ainoana vaihtoehtonaan hyökätä yhdysvaltoja vastaan. Vaikka hyökkäystä osattiin odottaakin, niin siihen ei kuitenkaan oltu valmistauduttu tarpeeksi hyvin. Vielä siinäkään vaiheessa, kun tutka näytti massiivisen määrän lentokoneita lähestyvän Pearl Harboria hälytyskellot eivät soineet, vaan niitä luultiin omiksi koneiksi.

Tykit - USS Missouri - Pearl Harbor - Honolulu - OahuIskun seurauksena kuoli 2402 merimiestä ja 1282 haavoittui. Yhdysvallat menettivät kokonaan kolme taistelulaivaa: USS Arizonan, USS Oklahoman ja USS Utahin. Osa muista uponneista laivoista nostettiin ylös ja korjattiin. Uponneen USS Arizonan 1177 henkinen miehistö upposi laivan mukana ja toimii tänäkin päivänä miehistön hautana. Arizonan päälle on rakennettu muistomerkki kaikkien uhrien muistolle.

Siinä missä Arizona-laivan uppoaminen aloitti sodan, USS Missouri taistelualus lopetti sen. Tänä päivänä Missouri on sijoitettu Arizonan viereen siten, että se valvoo uponnutta Arizonaa ja sen miehistöä. Japanin antauduttua II maailmansodan päättävät sopimukset allekirjoitettiin juuri Missourin kannella. Laiva on säilytetty ennallaan ja siellä pääsee kokemaan sen aikaisen miehistön elinolot sekä laivan ja aseiden ohjauksen.

Muistomerkin, Missouri-aluksen, sotamuseon ja dokmenttielokuvan kautta sai kattavan käsityksen Yhdysvaltojen astumisesta toiseen maailmansotaan ja myös siitä miten sota lopulta sai päätöksensä.

2 thoughts on “Pearl Harbor

  1. Tuohon aikaan Japani taisi pitää valloitussotansa johdosta hallussaan lähes koko Kaakkois-Aasiaa, tuntuu aika hurjalta ajatella näin jälkikäteen.

    • Jep, hurjaa on ollu koko touhu ympäri muaapalluva, ei voi ymmärtää. Vaikkakin monet ilmeisesti osasivat odottaa vastaavaa sotaa ensimmäisen maailmansodan jälkeen…

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.